‘Vragen aan…Floor van Uhm’

Floor van Uhm, een van de oprichters van Issue Killers, werd door de Marie Claire geïnterviewd over Weg met de Pink Tax. Lees het interview hieronder:

 

Hoe kwamen jullie op het idee voor de Weg met de Pink Tax-campagne?

Met Issue Killers begeleiden we jongeren tussen de 18 en 27 bij het opzetten van maat- schappelijke campagnes over onderwerpen die relevant zijn voor deze groep. Denk aan ongelijkheid en het klimaat. Aan de hand van onderzoeken in de US en UK kwamen we er- achter dat Pink Tax een groot probleem is. Maar hoe zit dat bij ons? We zijn op onderzoek gegaan door dertig artikelen te kopen en vergelijken. Van roze scheermesjes tot be- schuitmuisjes: voor schrikbarend veel producten is er een prijsverschil tussen de ‘vrouwelijke’ en ‘mannelijke’ variant.

Wat is Pink Tax precies?

Het is een prijspremie op producten die aan vrouwen worden vermarkt, van kleding tot speelgoed en van parfum tot vitaminepillen. Dit is vooral verwerpelijk bij zaken waarbij vrouwen niet kunnen kiezen voor een alternatief. Bij een duurder roze scheermesje kun je voor de goedkopere blauwe gaan. Maar bij de kapper is het niet mogelijk om voor de goedkopere mannenvariant te gaan, ook al heb je net zulk kort of lang haar. Hier gaat het echt om prijsdiscriminatie op basis van gender.

Waarom is het een groot probleem?

Vooral mannen proberen de Pink Tax te bagatelliseren, en kiezen voor de goedkopere variant is bij veel producten niet mogelijk omdat de maat niet past of omdat vrouwen niet kunnen kiezen voor het ‘mannenalternatief’. Bovendien wordt voorbijge- gaan aan de onderliggende financiële kloof tussen man en vrouw. Door deze ‘genderheffing’ betalen vrouwen tussen de 10 tot 30 procent meer voor producten dan mannen. Terwijl vrouwen in Nederland per jaar gemiddeld 13,5 pro- cent minder verdienen dan mannen. En ze hebben vaak geen keuze. Denk ook aan voorbeelden als het feit dat de pil slechts tot en met 21 jaar in het basispakket wordt ver- goed. Het stapelt op en draagt bij aan die financiële kloof.

Wat hoop je voor de toekomst?

Pink Tax is op ver- schillende plekken, bijvoorbeeld in Californië, inmiddels verboden. In de EU zijn er strenge richtlijnen, maar in Nederland weten producenten en retailers die helaas vaak te omzeilen. Hoog tijd dat daar een einde aan komt en er ook hier een duidelijk verbod komt op deze ‘roze belasting’.